Potatisklimp

Potatisklimp tillagades redan på 1700-talet i Sverige och serverades i soppa (28). De tillagas på ungefär samma sätt och med samma ingredienser som Gnocci. Skillnaden är att potatisklimp innehåller mindre andel vetemjöl och mer smör.

Ingredienser
250 g kokt kall potatis, skalad (ca 400 g rå potatis med skal)
25 g matfett
1 ägg
1 krm salt
Ca 2-3 msk hackad persilja
Ca 3 msk vetemjöl eller så mycket det behövs.

Beredning

  • Pressa eller riv den kokta potatisen. Arbeta in matfett och därefter ägg, hackad persilja och salt till en smidig deg. Tillsätt vetemjöl, mängden anpassas efter hur saftig potatisen är.
  • Med hjälp av en matsked formas klimpar som läggs i kokande vatten. Klimparna ska koka ca 10 minuter.
  • Potatisklimparna kan serveras som tillbehör eller läggas i soppan precis innan servering.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email