Potatispirog
Har du inte testat att använda potatis i paj- eller pirogdeg är det dags att göra det nu. Degen blir smidig och lätt att arbeta med, dessutom behövs det inte så mycket matfett som det annars brukar vara i denna typ av deg. Fler recept hittar ni under Matpajer och piroger
4 personer
Ingredienser
50 g matfett
2 dl vetemjöl
75 g kokt riven potatis
½ litet kålhuvud, ca 500 g
30 g matfett
1 hårdkokt ägg
Beredning
- Sätt ugnen på 175° C.
- Blanda matfett, mjöl och potatis till en pajdeg som får kallna.
- Kålen sköljs, förvälls och skärs i små bitar och bryns i panna.
- Hacka ägget.
- Degen kavlas ut till en rundel på ett bakplåtspapper.
- Lite nedanför mitten på degen, lägg ut kålen varvat med det hackade ägget.
- Lyft över resterande del av degen som ett lock och tryck fast i sidorna.
- Grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills den fått en vacker gyllene färg.
- Serveras med smält matfett.
- Istället för kål kan man använda vilka andra grönsaker man vill eller svamp.
- Serveras med sallad.