Potatiskaka
Att potatis har använts i brödbakningen kan nog tillskrivas olika skäl. Potatis är en stärkelsekälla och passar bra i bröd och kakor, potatis kan odlas överallt och i alla sorters jordar samt ger mycket i skörd som även räcker för användning i bröd och kakor. Ytterligare ett skäl har varit under kristider, att använda potatis när tillgången till spannmål var begränsad. I ”Krigstidskokboken” från 1918 ges tips på potatiskaka./vc_column_text]
300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
1 msk matfett
2 msk socker
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 äggulor
5 droppar bittermandel
Skal och saft av en ½ citron
2 äggvitor
Beredning
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.
- Riv potatisen och smält matfettet, blanda samman i en bunke.
- Blanda socker och mjöl. Tillsätt mjölk och vispa ner äggulorna.
- Tillsätt potatismoset, bittermandelolja, citronskal och citronsaft.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
- Lägg smeten i formen och släta till ytan.
- Grädda i ugnen ca 45 min.
- Servera med valfri sylt.