Ärtfrikadeller

Flera olika varianter av frikadeller som innehåller potatis finns i ”Ekonomisk kokbok, praktisk föda” 1910 (127). Ärfrikadeller, rotfruktsfrikadeller, tomatfrikadeller och linsfrikadeller. Vid beskrivning av rotfruktsfrikadeller skriver författarna Mikael Hindhede och Sigrid Wahlgren ”Desto mera man blandar tillsammans desto bättre smakar det. Allt för mycket av en sort kan giva för stark smak (selleri) eller för söt ( palsternackor, morötter) smak. Man kan också blanda alla möjliga rester, såsom gröt, linsfärs mm.

4 port
Ingredienser

125 g gula ärter
125 g kokt kall potatis
1 ägg
2 msk ströbröd
1 schalottenlök
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
salt, peppar
flytande matfett/olja till stekning

Beredning

  • Blötlägg de gula ärtorna minst 10 timmar.
  • Koka ärtorna enligt anvisningar på paketet. Låt de svalna.
  • Mixa ärtorna i en matberedare.
  • Pressa/finriv den kokta potatisen och blanda med de mixade ärtorna.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl.
  • Låt smeten vila ca 30 minuter. Gör ett stekprov och smaka av. Eventuellt kan mer salt tillsättas.
  • · Forma till små bollar och stek i flytande matfett eller olja.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email