Frasvåfflor

Våfflor är en klassiker i vår svenska matkultur. Att lägga potatis i våfflan gör att den blir lite matigare. Våfflan kan serveras med sylt och grädde men färskt frukt eller bär lyfter våfflan ytterligare en dimension.

Ingredienser
300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
3¾ dl vetemjöl
½ l mjölk
1-2 msk matfett
Ev 1 tsk bakpulver

Ca 1-2 msk matfett till våffeljärnet

Beredning

  • Smält matfett och låt det svalna (om inte flytande matfett används).
  • Blanda vetemjöl och hälften av mjölken till en jämn smet.
  • Riv potatisen.
  • Rör resten av mjölken, den rivna potatisen och matfettet. Blanda väl och låt smeten stå ca 1 timma för att svälla.
  • Tillsätt bakpulver om lite fluffigare våfflor önskas.
  • Hetta upp ett våffeljärn. Pensla våffeljärnet med smält matfett/flytande matfett. Lägg på ¾-1 dl smet. Grädda våfflorna gulbruna. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
Foto:Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email