Grönsakspastej

För dig som vill lägga lite extra tid på en läcker och god potatisrätt kan en grönsakspastej göra succé vid en middag. Att receptet kommer från Iduns Kokbok (84) från 1911 ger ju rätten ytterligare en dimension.

4 port
Ingredienser
400 g potatis
3 stora morötter
15 g matfett
¾ dl grädde
1 äggula
1 äggvita
½ tsk salt
1-2 krm muskotnöt, riven/malen
2 dl gröna ärter
matfett till formarna

Beredning

  • Sätt ugnen på 200 °C och smörj portionsformar med rak kant som rymmer 2,5 dl väl.
  • Skala morötter. Koka morötterna nästan mjuka.
  • Dela morötterna så att varje bit blir något kortare än formens höjd. Dela varje morotsbit på längden för att sedan skära skivor. Justera skivorna så att de blir ca 1 cm breda.
  • Skala potatisen och koka den mjuk.
  • Pressa potatisen. Rör ner matfett, grädde, äggula, salt och muskotnöt. Blanda.
  • Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i potatismoset.
  • Placera morotsskivorna runt om i portionsformarna.
  • Lägg ½ dl ärter i varje form.
  • Fördela potatismoset i formarna.
  • Ställ in i ugnen ca 15 minuter.
  • Ta en tunn kniv och lossa försiktigt potatisskivorna från formen. Stjälp upp på tallrik vid servering.
Foto:Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email