Lapskojs

För många känns rätten Lappskojs igen från skolans lunchserveringsmenyer på 60- och 70 talet. Recepten varierade säkert men det vanligaste var att den bestod av potatismos med köttbitar i, ofta rimmat fläskkött. I dagens kokböcker syns sällan lappskojs/lapskojs i innehållsförteckningen men recept finns lätt att hitta på nätet. Namnet på rätten har varierat genom tiderna. I Hagdahls kokbok från 1879 finns ett recept på Stufvadt oxkött med potatis, med underrubrik Eng Lobscouse, (138). I en annan kokbok, 1894, heter liknande recept Lobscause (181). Namnet försvenskas och kallas kring 1910 Lappsko (51,84, 127), Lapskojs (124) samt fredagsmat (125).

4 port
Ingredienser
1 kg potatis
2 hg kokt kött
2 hg stekfläsk
1 rödlök, liten
10 g matfett
5 kryddpepparkorn, krossade
3 lagerblad
3 msk persilja
1 tsk salt
2 dl kokande vatten

Till servering
Inlagda rödbetor

Beredning

  • Skala potatis och lök, skär i skivor.
  • Skär kött och stekfläsk i tärningar.
  • Låt matfettet bli svagt ljusbrunt i en stekpanna med lock. Varva potatis och lök med kött, avsluta med ett lager potatis och lök. På varje kött strös krossad kryddpeppar, lagerblad, persilja och salt.
  • Häll på det kokande vattnet och låt koka tills potatisen är klar, ca 30 minuter på låg värme.
  • Lapskojsen kan också kokas längre och sedan stötas till mos.
  • Serveras med inlagda rödbetor.
Foto:Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email