Mandelkaka af potatoes

Nedan följer originaltexten till Mandelkaka af Potatoes, vårt recept är ”översatt” till dagens måttenheter.

Tvättade och sköljda potatis kokas något, skalas och lägges i kallt vatten några timmar, sen tages de upp, torkas väl med ett kläde. Och hackas sönder så fint man kan, med en fin kålkniv. Till 2 marker av denna massa tages 1/4 marker fint stött mandel, 2 lod bitter dito, 10 lod socker, 10 skedblad färskt smör och litet saffran, som väl arbetas tillsammans med massan, och sist 14 i skum vispade ägg. Detta lägges i en med smör väl smord, och med fin stött skorpa beströdd form, och gräddas med lagom värme i ugn. Denna liknar ordinär mandkelkaka.

Ingredienser
700 g kokt kalla potatis, skalad (ca 850 g rå potatis med skal)
170 g sötmandel
26 g bittermandel
30 g matfett
6 ägg
1½ dl socker
½ krm saffran

Beredning

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Smörj och bröa en slät rund form á 1,2 – 1,5 liter med löstagbar kant.
  • Mal eller finhacka sötmandel och bittermandel.
  • Riv eller pressa potatisen fint.
  • Smält smöret.
  • Vispa samman ägg och socker.
  • Blanda ner den malda mandeln, saffran och den rivna potatisen.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.

Serveringstips från 2017:
Kakan kan serveras kall eller ljummen som efterrätt, tillsammans med en bärsås.

Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email