Studerar man äldre litteratur inser man att potatis kan användas till allt och dessutom med lyckat resultat. Rengöringsmedel, klister, blekning av tyg, stärkning av tyg och påhittiga prydnader. Låt dig inspireras.

Potatis som rengöringsmedel

Toalettbordet med flaskor, burkar, borstar och nipper var en statusmöbel. Sovrummen hos borgerskapet fungerade under början av 1800-talet som sällskapsrum där besökare på visit togs emot. Som nygift med sjökapten Kasten hade Sofia i sin sängkammare ett betsat möblemang bestående av toalettspegel, säng fyra stolar och fyra taburetter. Men de var inte bara kvinnorna som lade ner möda på sitt utseende, det gjorde även männen. Recept ur familjen Sehlstedts hushållsbok (210) Härnösand.

En massa som ger sköna händer mjuka och hvita händer

”Man tager skalade mandlar 16 lod, stärkelsemjöl 3 lod, 4 äggegulor, hwitt win 3,5 quarter. Detta kokas i en panna öfver lindrig eld under beständigt omrörande för att förekomma vidbränning. Massan förvaras sedan i ett stenkärl. Man tager morgon och afton så mycket som en valnöt däraf, för att dermed tvätta händerna i lent och rent åvatten eller snö”.

Tvättkräm för händerna (Ovanstående recept omräknat till moderna mått)
100 gram skållad skalad, torkad och mald mandel
1 msk potatismjöl
2,5 dl vitt vin
1 äggula

Mal mandeln i en kvarn och sikta noga bort större bitar. Blanda mandel, vin, äggula och potatismjöl i en kastrull. Sjud på svag värme tills massan blir tjock, men se till att den inte kokar. Häll över på en burk och förvara svalt. Massan vill gärna skära sig vid förvaringen men den fungerar bra ändå. Krämen fungerar som en modern peelingkräm. Massera händerna med den och skölj sedan med kallt vatten.
Källa: 210

I boken, ”107 Sätt att tillaga potatis” av Dea Forsberg, 1919 (244) finns några recept med potatis som rengöringsmedel.

Potatis till rengöring av karaffiner

En eller flera råa potatisar sönderskäres i små tärningar, som jämte lite vatten hällas i karaffinerna och omskakas väl. Därmed får man bort mörka ränder i botten och karaffinerna bli klara. Sönderskurna råa potatisskal gör samma nytta.
Källa: 244

Potatis till knivputsning

Knivbladen skuras mellan halvorna av en ituskuren rå potatis.
Källa: 244

Potatis till rengöring av ylletyg

Sköljd men ej skalad rå potatis rives och blandas med vatten, och i dylikt vatten tvättas ylletyget två gånger, dvs i olika potatisvatten, sköljas i rent vatten och sist i ättiksblandat dylikt. Därefter strykes tyget halvtorrt.
Källa: 244

Potatis till såpa

Från 1841 ur boken ”Potatis-wännen; en oumbärlig hushålls-och kokbok för rik och fattig, så wäl i staden som på landet”.

”Tvätterskor nyttja ofta potäter istället för såpa. Dock kunna härtill blott de vita skjortorna brukas. Egentligen begagnar man blott vegetationsvattnet, som genom sin syra upplöser all smuts. Till erhållande därav, sköljes potäterna, skalas, rivas och stärkelsemjölet urvattnas i ett hålsåll. Massan lägges undan och vattnet avgjutes, när allt mjölet lagt sig på botten, som kan nyttjas istället för lut till tvättning av fint linne. I synnerhet tjänar det till tvättning av silkesstrumpor, sidenbutar, band och andra dylika tyger, samt för kläder där sammansättningens  gör att de ej kan tvättas blir sålunda renat. Man lägger det som skall rengöras över en linneduk på bordet doppar en svamp i potatisvattnet och gnider den sålunda fyllda svampen på det smutsiga tyget. Man doppar den flera gånger och fortfar så länge tills därmed smutsen är fullt upplöst. Därpå tvättar man ånyo tyget, strumpor, band, butar och dylikt ånyo i rent vatten för att avskölja den upplösta smutsen och torkar dem. På sådant sätt blir de mycket renare och vackrare än vid användning av vanlig såpa, förlora intet av fin färg och återfå sin ursprungliga livliga glans. Beloppet av därtill nödig potatis rättar sig efter mängden av tyg som skall tvättas och af vattnet som erfodras till rentvagningen. Ju mindre vatten som tillsättes desto större är dess verkan”.
Källa: 135

Linneblekning med potatis

I en handskriven kokbok från 1795 på ”Nordiska museet” hittar vi detta recept.
”Linnet tvättas, lägges i ett kar som blivit fyllt med kallt vatten. Upptager härur efter 24 timmars förlopp, gnuggas och urvrides. Nu belägges det med väl rengjorda kokta potäter varefter det sammanlägges, vätes med hett vatten och åter urtvättas. Är linnet ännu ej full komplett vitt, så beläggas de ånyo med potäter. Blekningen är fullbordad på 2 timmar”.
Källa: 113

Klister till bomullsgarn

Recept ur familjen Sehlstedts hushållsbok från 2001.
6 quarter vatten
5 lod hvetmjöl
2 lod stärkelse
1 lod tvål
1 halv lod tvål
En halv lod vax
Källa: 210


Potatis-waxljus

Från 1841 ur boken ”Potatis-wännen; en oumbärlig hushålls-och kokbok för rik och fattig, så wäl i staden som på landet” (135).

Man smälter vaxet, blandar det med 1/8 potatismjöl och gjuter det över vekarna i glasformar. Ett dylikt potatisvaxljus av 6 till 8 lod brinner 15 till 16 timmar och brinner långt klarare och renare än vanliga vaxljus, även med mindre rök och duster. Faller en droppe på något klädesplagg eller en möbel, så äro icke oangenäma följder att befara som från av rena vaxljus.
Källa: 135


 

Till prydnad

Potatis som ljushållare på julbordet

Ordinärt stora runda potatisar avskäras något på ena sidan, så att de kunna stå, och på motsatta sidan urholkas ett hål så att ett så kallat lyktljus kan sättas däri. Till varje potatis klippes av silkespapper en kulört eller vit rundel eller fyrkant, ungefär 30-40 cm i diameter, beroende på potatisens storlek. Vackrast är att taga vitt och skärt eller vitt och rött, men färgen på pappret bör förstås rätta sig efter de blommor man har på bordet med mera. De båda pappren läggas på varann, det vita alltid överst, potatisen med ljuset uti sättes på mitten därav och pappren rynkas ihop med handen omkring potatis och ljus och omknytas vid handen, och det papper som är ovanför omknytningen ordnas vackert till ett yvigt ”färs”. Många sådana små ljushållare höja i hög grad julbordets festliga och tilltalande utseende, vilken effekt således kan åstadkommas med ganska enkla medel.
Källa: 244

Kommentar: Ifall du vill förgylla matbordet och göra dina egna ljushållare kan du välja vilken typ av stearinljus som passar dig.  Klassiska lyktljus finns att köpa från Liljeholmen och kallas Lykt och Lucia ljus, de har samma form som kronljus men är något mindre. För att det inte ska bli brandfarligt rekommenderar vi att välja en folie eller annat material som inte tar eld.

Utskurna blommor av potatis till prydnad

Från 1912, Receptbok från fru Augusta Lundins kurser uti modern, lättare matberedning.

Rosor

Kunna skäras av rå potatis. Först skäras tre tjocka skivor så att en spets uppstår, varvid stjälken sedan placeras. På de tre sidorna skäras därefter tunna blad. Hörnet som uppstår mellan bladen  bortskäres och där börjar nästa blad. Framför varje blad bortskäres en tunn skiva av roten så att bladen bliva fristående. Man tänker sig därvid hur en naturlig ros ser ut och så fortsättes hela vägen tills rosen blir färdig. Bladen bör skäras så tunna som möjligt. Därefter färgas de skära eller gula.
Källa: 123

Tulpaner

Potatis formas något ovala och jämnas. Därefter skäras jämna, tunna smala och långa blad uppifrån toppen och så långt man kan nedåt utan att avskära bladet, så fortsättes runtom hela potatisen. När första raden är skuren fortsättes med en ny rad blad innanför tills man kommer till mitten. Bör skäras med försiktighet, att ej något blad går utav. Lägges därefter i vatten tills den skall färgas och har man nu en dubbel tulpan.

Källa: 113, 123, 135, 210, 244

Print Friendly, PDF & Email