Potaoessoppa med oststänger

Använd gärna potatissorter med olika färg på knölköttet, t ex vit mjölig King Edward till purén och gul fast Gala i bitar.

I ursprungsreceptet från 1853 ingår inga fler ingredienser. Men soppan kan dekoreras och smaksättas ytterligare med exempelvis rå rödlök, persilja, fräst svamp eller vad som finns hemma och är passande för årstiden.

4 port
Ingredienser
500 g mjölig potatis
300 g fast potatis
1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm muskotnöt, riven/malen
Salt
Svartpeppar
1 dl grädde
2 äggulor

Till servering:
Oststänger

Beredning

  • Skala och dela den mjöliga potatisen i bitar. Koka potatisen tillsammans med buljongtärningen i 6 dl vatten.
  • Skala den fasta potatisen och dela den i mindre ätstora bitar. Koka potatisen samtidigt som den mjöliga potatisen men i separat gryta med 4 dl vatten.
  • Låt de båda grytorna med potatis koka cirka 15 minuter eller något längre tills potatisen är mjuk. Mixa eller vispa den mjöliga potatisen tillsammans med kokvattnet till en lös pure.
  • Häll ner den mixade soppan i grytan med de fasta potatisbitarna och dess kokvatten. Krydda med riven alt malen muskotnöt. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Blanda grädde och äggulor i en skål. Strax innan servering rörs äggblandningen försiktigt ner i soppan.

Oststänger av potatis
4 medelstora kokta, kalla potatisar
20 g smör
1 msk grädde
2 äggulor
1 äggvita
2 msk riven Parmesanost
Salt
Peppar

Till pensling:
Vispat ägg
Smält matfett
Riven ost
Cayennepeppar

Beredning

  • Sätt ugnen på 225° C.
  • Riv eller pressa den kokta kalla potatisen och blanda med smör, grädde och parmesanosten.
  • Rör i äggulorna, vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i degen.
  • Rulla med mjölade händer ut smala stänger, 7 – 8 cm, av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  • Pensla stängerna med vispat ägg och smält matfett som blandats. Strö på riven parmesanost och gärna lite cayennepeppar.
  • Grädda i ugn ca 20 minuter tills de fått en fin färg.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email