Potatis i kapprock

Bakad potatis är alltid gott och populärt när det serveras. Här serveras bakad potatis men nu i lite förfinat utförande. Potatisens inkråm tas ur sitt skal och blandas med god riven parmesanost och ägg som sedan läggs tillbaka och får en extra skjuts in i ugnen. Kan serveras till middagen eller varför inte servera små potatisar i kapprock på smörgåsbordet som det står i originalreceptet (244).

4 port
Ingredienser

8 jämnstora potatis
25 g smör
2 msk grädde
2 äggulor
2 msk parmesanost, riven
flytande matfett eller olja till pensling

Beredning

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Lägg tvättad och oskalad potatis i en form. Botten kan täckas med grovt salt, är i dekorativt syfte.
  • Baka potatisen till den är mjuk ca 40 minuter.
  • Ta ut potatisen ur ugnen och skär av ett lock. Gröp försiktigt sedan ut potatisarna och lägg inkråmet i en bunke. Se till att skalen är hela eftersom de ska återfyllas.
  • Mosa potatisen fint och tillsätt smör och grädde. Blanda.
  • Tillsätt äggulor och riven parmesanost, blanda.
  • Fördela potatisblandningen i de tomma potatisskalen och lägg på de avskurna locken. Pensla potatislocken med lite matfett.
  • Ställ in formen med potatisarna i ugnen igen, ca 15 minuter.
  • Kan serveras som tillbehör eller på smörgåsbordet som det rekommenderas i originalreceptet.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email