Potatiskaka

Att potatis har använts i brödbakningen kan nog tillskrivas olika skäl. Potatis är en stärkelsekälla och passar bra i bröd och kakor, potatis kan odlas överallt och i alla sorters jordar samt ger mycket i skörd som även räcker för användning i bröd och kakor. Ytterligare ett skäl har varit under kristider, att använda potatis när tillgången till spannmål var begränsad. I ”Krigstidskokboken” från 1918 ges tips på potatiskaka./vc_column_text]

Ingredienser
300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
1 msk matfett
2 msk socker
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 äggulor
5 droppar bittermandel
Skal och saft av en ½ citron
2 äggvitor

Beredning

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.
  • Riv potatisen och smält matfettet, blanda samman i en bunke.
  • Blanda socker och mjöl. Tillsätt mjölk och vispa ner äggulorna.
  • Tillsätt potatismoset, bittermandelolja, citronskal och citronsaft.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  • Lägg smeten i formen och släta till ytan.
  • Grädda i ugnen ca 45 min.
  • Servera med valfri sylt.
Foto:Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email