Potatispirog

Har du inte testat att använda potatis i paj- eller pirogdeg är det dags att göra det nu. Degen blir smidig och lätt att arbeta med, dessutom behövs det inte så mycket matfett som det annars brukar vara i denna typ av deg. Fler recept hittar ni under Matpajer och piroger

4 personer
Ingredienser
50 g matfett
2 dl vetemjöl
75 g kokt riven potatis
½ litet kålhuvud, ca 500 g
30 g matfett
1 hårdkokt ägg

Beredning

  • Sätt ugnen på 175° C.
  • Blanda matfett, mjöl och potatis till en pajdeg som får kallna.
  • Kålen sköljs, förvälls och skärs i små bitar och bryns i panna.
  • Hacka ägget.
  • Degen kavlas ut till en rundel på ett bakplåtspapper.
  • Lite nedanför mitten på degen, lägg ut kålen varvat med det hackade ägget.
  • Lyft över resterande del av degen som ett lock och tryck fast i sidorna.
  • Grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills den fått en vacker gyllene färg.
  • Serveras med smält matfett.
  • Istället för kål kan man använda vilka andra grönsaker man vill eller svamp.
  • Serveras med sallad.
Fotograf Thomas Carlén
Print Friendly, PDF & Email