Potatissallad a la Idun

Receptet som det ser ut i sin ursprungliga text:
Potatissalad à la Idun
Från Iduns kokbok 1911. (84) för sex personer 1/2 lit. kokt, kall potatis 2 kokta rödbetor 1 saladshuvud 2 msk. kapris 2 äggulor 1/2 tsk. salt 1/2 tsk. engelsk senap 1 tsk. socker 1-2 msk. ättika ell. vinäger 1 msk. kaprisättika 3 msk. fin matolja 1 dcl. tjock grädde Potatisen skalas och skäres i tunna skivor. Rödbetorna skäras i 1 1/2 cm. långa strimlor. Saladen rensas, sköljes, inklappas i en duk och skares i långa, fina strimlor. Allt detta blandas i en saladsskål. Äggulorna röras i en spilkum med salt, senap och socker, varefter ättikan och matoljan tillsättas. Sist iröres grädden, och såsen hälles över saladen, som omröres försiktigt och genast serveras till kalla kötträtter i allmänhet.

4 port
Ingredienser
500 g kokt kall potatis, skalad (ca 650 g rå potatis med skal)
2 rödbetor, kokta
½ isbergssalladshuvud
2 msk kapris

Salladsdressing
1 äggula
2 krm salt
½ tsk senap
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk kaprisspad
1½ msk olja
2 msk grädde

Beredning

  • Skär potatisen i skivor eller bitar.
  • Skär rödbetor i strimlor eller bitar.
  • Skölj och strimla sallaten.
  • Allt blandas tillsammans med kapris i en salladsskål.
  • Blanda äggula, salt, senap, vitvinsvinäger och kaprisspad.
  • Tillsätt olja och grädde sist. Häll dressingen över salladen. Blanda.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email