Potatistårta

Att beskriva potatis ur ett historiskt perspektiv är enkelt. Det kan sammanfattas med att potatis i bröd, kakor och bakverk är vanligt. Gott, användbart, smidigt, resurshushållning, ekonomiskt är några ord som kan användas för att beskriva användandet. I vår litteraturgenomsökning har vi funnit ett otal recept på kakor, bakelser, småkakor och matbröd i olika former där potatis är huvudingrediensen alternativt en av två huvudingredienser. Nedan följer en potatistårta från år 1913.

Ingredienser
200 g kokt kall potatis, skalad (ca 350 g rå potatis med skal)
4 dl mjöl
2 msk socker
200 g matfett
ca 2 dl äpplemos
1½ dl vispgrädde

Beredning

    • Sätt ugnen på 200° C.
    • Pressa eller riv den kokta potatisen och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och socker, blanda.
    • Finfördela matfettet i potatismoset med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smidig deg.
    • Ta upp degen på arbetsbänken, dela degen i tre delar. Kavla ut varje del mellan bakplåtspapper till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
    • Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, kakan ska få vacker gulbrun färg.
    • Låt bottnarna kallna.
    • Bred äpplemos mellan de kalla tårtbottnarna.
    • Vispa grädde. Bred den vispade grädden på tårtan.
Foto:Thomas Carlén
Print Friendly, PDF & Email