Sillbullar med korintsås och kokt potatis

Sillbullar är verkligen någonting som klassas som gammal husmanskost som lagades när man hade rester av stekt eller kokt kött. Ursprungligen maldes sill, kött och potatis i en köttkvarn. Ett modernare alternativ är att sönderdela i en matberedare alternativt mosa potatisen och finhacka kött sill och lök.

4 port
Ingredienser
400 g kokt kall potatis, skalad (ca 550 g rå potatis med skal)
1 gul lök
150 g salt sillfile, urvattnad
1,5 dl rostbiff eller
kött som blivit över efter middagen
1 msk potatismjöl
½ dl dl mjölk
½ krm vitpeppar
Ev salt

Panering
3-4 msk grovt rågmjöl eller ströbröd

Stekning
Ca 3 msk matfett

Beredning

  • Skala löken.
  • Skär lök, potatis, sill sill och skinka/köttrester i mindre bitar.
  • Lägg dem tillsammans med potatismjöl och mjölk i en matberedare. Finfördela och blanda till en smet.
  • Tillsätt vitpeppar och ev salt.
  • Forma smeten till runda bollar och platta till dem lite. Vänd dem i rågmjöl eller ströbröd.
  • Låt matfettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i och stek sillbullarna gyllenbruna på båda sidorna.
  • Serveras med kokt potatis och Korintsås.

Korintsås
1 dl korinter
5 dl vatten
1½ msk matfett
4 dl korintspad
1 kött- eller grönsaksbuljongtärning
2 msk vetemjöl
½-1 msk ättikssprit (12%)
½-1 msk socker
ev soja

Beredning

  • Koka korinterna mjuka i vattnet. Spara och mät upp spadet.
  • Smält matfettet i en kastrull. Rör ner mjölet. Häll i lite av spadet i taget och vispa hela tiden. Låt såsen koka upp mellan varje spädning.
  • Tillsätt buljongtärning och småkoka ca 5 minuter.
  • Lägg i korinterna och smaka av med ättikssprit, socker och ev lite soja. Såsen ska ha sötsur smak.
  • Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd lite i sänder med det heta spadet under omrörning.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email