Det finns otroligt många olika recept på soppa ända sedan potatis introducerades i Sverige.

Här finns en del av dem avskrivna. Prova och låt er väl smaka. Soppa serverades förr ibland med klimp, (samma tillagning som gnocchi). Klimp kunde göras av potatis (24) men även av mjöl. Läs mer om klimp under fliken ”Kroppkakor, palt och klimp”.

Foto: Thomas CarlenI boken ”Uppländsk undfägnad” (224) finns en beskrivning från Hacksta socken med många exempel på sluring i form av ”supanmat”, en välling på krossade korngryn samt skurna kålrötter och morötter som kokades i vatten med ett köttben vartefter det hela avreddes med mjölk och mjöl. Ur denna ålderdomliga sluring stammar troligen sekelskiftets ”tisdagssoppa” en redd grönsakssoppa med korngryn eller pärlgryn som förutom rotsakerna också innehåller potatis. I en bok från Axbergs och Hovsta socknar i Närke berättas att ”tisdagssoppan” alltid serverades på tisdagar, däremot kunde ärtsoppa ätas på vilken dag som helst (16). Fläsket till ”tisdagssoppan” hämtades kvällen före från fläsktinna i bon och lades i vatten under natten för att dra ur en del salt.

”Grynvälling” med bitar kallar Gustaf Ericsson en välling som kokades på kött, gryn, morötter, kålrötter och potatis. Gustaf var född 1820 i ett knekttorp i Härads socken, Sörmland, (4).” Bullersupa” eller ”Rambambutavälling” var en annan välling med benbitar, morötter, palsternackor, potatis, kålrötter och persilja som ingredienser. Potatissoppa med risgryn i den ”Snälla köksan” från 1858 (165). I ”Läsning för folket, Kortfattad handbok i den nyare kokkonsten, närmast avsedd för det borgliga köket” finns ”Perlgrynsoppa” 1894 (181). Dessa soppor liknar också ”tisdagssoppan”. I Skåne hade man ofta ”Pantofflesoppa” (64) som innehöll samma ingredienser som ”tisdagssoppa”. Den åt man ofta. Små havregryn användes istället för korngryn.

”Tisdagssoppa” finns med i Norrlandshusmoderns hjälpreda 1934 (96). I kokboken Billig mat från 1945 (73) är det risgryn istället för korngryn i ”tisdagssoppan”.

Tisdagssoppa

Recept från boken, Handledning vid tillagandet av god husmanskost jämte råd och erfarenheter, av Hanna Östberg, 1912.
1 liter vatten
0,5 l salt köttspad
Sopprötter (och några jordärtskockor)
Råskalad potatis (3-4 st)
2 msk korngryn (eller risgryn)
(0,5 kaffekopp mjölk)
6 kryddpepparkorn

Beredning
Korngrynen rensas, sköljes och läggas i vatten dagen förut, (risgryn endast skållas). Kokas sedan mjuka i samma vatten i vilket även de skrapade, sköljda och i bitar skurna sopprötterna läggas att koka, sedan grynen först kokat en stund. Köttspadet och pepparn tillsättes. Potatis ilägges ej förr än omkring 20 minuter innan soppan skall serveras. Känns denna för skarpt salt, avredes den med en halv kopp mjölk eller (om den skall vara finare) slås upp över en med grädde sammanvispad äggula.
Källa: 124

Tisdagssoppa

Iduns kokbok 1911
6 personer
30 gr. pärlgryn
1 1/2 lit. fläsk- eller köttspad
2 morötter
1 palsternacka
1/2 kålrot
1 purjolök
1/2 lit. potatis
1 msk. smör (20 gr.)
2 msk. mjöl (20 gr.)
1/2 l. mjölk, 2 dcl. tjock grädde
salt, vitpeppar
2 msk. hackad persilja

Beredning
Grynen sköljas, sättas på i det kokande spadet och få koka omkr. 1 1/2 tim. Rotsakerna och purjolöken ansas, skäras i strimlor och läggas i soppan. Potatisen skalas, skäres i tärningar och lägges i, varefter soppan får koka, tills rotsakerna äro mjuka. Smör och mjöl fräsas 2 min., mjölken och grädden spädas på, soppan hälles i och får koka under omrörning 5 min. Den avsmakas med kryddorna och sist tillsättes persiljan. — Önskas soppan finare, uteslutas grynen och 2—3 äggulor vispas upp i soppskålen.
Källa: 84

Ur en gammal ”Hardemos minnen från Örebro”, (122) beskrivs ”middan kl 12 då man kune äta Jolpärasoppa (potatissoppa) av bitar av råskalad potatis, kokt samman med en kött eller fläskbit”.

Det finns flera recept på köttsoppa med rotfrukter och potatis. Några korngryn är det inte i de recepten. ”Köttsoppa med rotsaker i fältkokbok” från 1896 (140), ”Pantofflasoppa” (194) och ”pantofflesoppa” (63) från Skåne.

Panntofflasoppa

Ur ”Skånsk mat och skånska seder” från 1934.
0,5 kg kött eller fläsk
4 stora morötter
1 stor purjo
1 liter skalad potatis
Persilja några hela kryddpepparkorn
Vatten
Salt

Beredning
Köttet sättes över elden och får koka halvfärdigt. Då ilägges grönsakerna, morötterna skurna i ringar, purjon, likaså och sist potatisen. Hacka persilja strös över vid serveringen.
Källa: 194

Regn och rusksoppa med fläskkorv

Från kokboken ”Novisen vid spisen” från 1950 är denna soppan med härlig doft och mustig smak hämtad. Det går säkert att bra att öka mängden potatis.
1 stor lök
Ett halvt vitkålshuvud
2 skivade råa potatisar
2 msk smör
2-3 msk tomature
1 kaffekopp vatten
1 fläskkorv
Vatten
Kryddpepparkorn

Beredning
Löken och potatisen skäres i tunna skivor, vitkålen strimlas. Smöret smältes, varpå löken läggs i och får puttra tills den fått ljusgul färg. Lägg sedan i den strimlade kålen, potatisen och några skedar vatten och låt alltsammans koka under lock en kvart. Häll då i 2-3 msk tomatpuré och resten av vattnet och låt det hela koka minst en timme. Under tiden kokas fläskkorven med några hela pepparkorn i vatten. När korven är färdig, späder man kålmassan med korvspadet och smakar av med salt och peppar om man så vill också en aning sirap. Soppan serveras sedan med korven skuren i skivor. Fin strimlad, rå purjolök strös över.
Källa: 67

Slät soppa gjord av kokt potatis finns beskrivet i många recept, vilket är bra då man har rester eller har bråttom (118, 106, 96).

Olika grönsaker ingår tex selleri (96). Redning kan ske med äggula och grädde (234). Redan 1796 rekommenderade Anna Maria Rückerskölds i sin bok från 1796 en soppa med kokt potatis (29, 188). ”Blir och så smaklig, då man skär dem i tunna skivor sedan de äro avkokta och låter dem koka i uppkokt vatten med litet salt och en bit smör eller annat got fett, avreder henne sedan med litet mjölk och mjöl och man har så råd lägger ett skedblad sirap därtill”.

Soppa af kokt potates

I ”Ny och allmän potates-kokbok för hvar och en som önskar att tydligt och
lätt kunna använda potates på mångfaldigt sätt, i synnerhet att deraf laga de smakligaste rätter” från 1841 kan man hitta följande recept.

Beredning
Potatisen kokas, skalas och rives på ett rivjärn. Sedan lägger man den kokta potatisen i kokande vatten, saltar den efter behag och blandar den med fläsk stekt lök. Även kan man taga finhackad persilja och selleri eller också får den koka med sellerirot och kummin, samt i stället för fläsk hälla brynt smör därpå. Eller sedan potatisen är kokad, skalad och riven lägga den i köttspad och koka med litet hackad och i smör brynt persilja.
Källa: 24

Bildtext: Handskrivet recept i den oumbärliga almanackan från 1841 (118). Fotad på Nordiska museet.

Denna potatissoppa fanns upptecknad för hand i en almanacka från 1841 (118).
”2 ort (85 gram) smör fräses i en kastrull tillsammans med en matsked vetemjöl. Deri slås en halv stop (0,7 liter) uppkokt mjölk och vispas ett halvt kvarter (1,5 dl)  riven och passerad potatis. Sedan detta är väl vispat ihälles en halv stop 0,7 liter uppkokt buljong, tillsättes kryddor socker, vitpeppar och salt efter smak samt 6 tum söt grädde. Serveras med stekta brödtärningar”
.

Motsvarande recept finns i från ”Vardagsbord till diplomatdinéer”, 1927, den kallas då Potatispurésoppa (potage à la purée pommes de terre eller Potage parmentiére).

Beredning
Potatisen kokas mjuk i buljong och drives genom hårsikt. Därtill tillsättes ytterligare buljong tills  anrättningen får en soppas konsistens. Mjöl fräses i smör utan att brynas. Soppan ihälles under livlig omrörning. Serveras tillsammans med Croûtons, dvs i smör stekt bröd. Kokt sparrisknopp eller finskurna morötter ge soppan ett extra plus i smak.
Källa: 106

Under fliken Recept finns ”Potatoesoppa” omräknat till dagens måttenheter. Den kommer från; ”De nyaste enklaste och mest omtyckta kok-konster, samlade under mutrationsresor i Sverige och Finland” av Höökenberg, Knut Erik Venne 1853 (247).

Potatis och purjolökssoppa

Från boken ”Vitaminer i vardagsmaten” 1939. Finns teckning från boken som illustration på sharepoint
0,5 kg potatis
3 purjolökar
1 liter buljong eller fläskspad
Salt och peppar
1 msk smör

Beredning
Potatisen skalas, skäres i bitar och kokas mjuk i buljongen. Den mosas därefter sönder med en gaffel. Purjolöken skäres i tunna skivor samt tillsättes och soppan får koka några minuter. Den smaksättes med salt och peppar och strax innan soppan skall serveras tillsättes smöret. Potatisen kan också koka i halva mängden buljong och sedan spädas med mjölk.
Källa: 86

Brynt Hvitkålssoppa

Från ”Ekonomisk kokbok, praktisk föda” 1910.
10 personer
1,5 kg vitkål 15 öre
70 gram palmin (margarin) 8 öre
500 gram morötter 4 öre
40 gram selleri 1 öre
150 gram purjolök 4 öre
250 gram potatis 2 öre
3 liter vatten
Vitpeppar salt

Beredning
Vitkålen skäres i strimlor. Palmin eller margarin brynes och kålen lägges i och vändes i grytan, tills den är vackert brynt. Då påhälles vattnet, morötter, potatis och sopprötter ilägges. När kålen är mör, upptagas sopprötterna och soppan afsmakas med salt och vitpeppar. Summa 34 öre för 10 personer.
Källa: 127

Grönkålssoppa

Ur ”Skånsk mat och skånska seder” från 1934.
1 till 2 kg revbensspjäll eller salt gåsskrov
1 liten kaffekopp små havregryn
Finhackad grönkål, helst sk spirekål
1 liter råskalad potatis
Vatten
(salt) socker och vitpeppar

Beredning
Det urvattnade köttet får koka upp. Skummas, vartefter havregrynen iläggas och en stund senare den finhackade grönkålen. Obs, ej förvälld. Bara finhackad, tagen direkt från kållandet och sköljd. Hur mycket kål man skall taga bör smaken avgöra, men det bör vara rätt så mycket. När köttet är färdigkokt tages det upp ur grytan. Potatisen ilägges och soppan får koka färdig, vilket är när potatisen är färdig. Då avsmakas soppan med peppar och en sockerbit eller ett par. Köttet serveras på särskilt fat till soppan, men skall vara varmt. Grönkålsstockarna kokas med i soppa och anses vara en delikatess. Grönkål är bäst när den är frusen. Spirekål är de späda skotten som på vårsidan framkomma på de övervintrade stabbarna.
Källa: 194

I boken ”Billig mat” från 1945, finns en vegetarisk soppa beräknad till 6 personer.

Vegetarisk spenatsoppa med potatis

1,5 liter vatten
0,5 msk salt
200 gram spenat
1,5 msk smör eller växtmargarin
6-8 potatisar
2 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar
Socker
1 äggula

Beredning
Vattnet kokas upp. Spenaten sköljes och skäres i stora bitar och tillsättes jämte smör och salt, vartefter soppan får koka 20-30 minuter. Potatisen skalas, skäres i skivor och tillsättes och soppan får ytterligare koka tills potatisen känns mjuk. Mjölk och mjöl vispas tillsammans och nedröres i den kokande soppan, som får ett kort uppkok. Soppan avsmakas med kryddorna. Äggulan vispas sönder i soppskålen och soppan hälles i under kraftig vispning.
Källa: 73

Tomat och potatissoppa

Från ”Stora kokbokens kristidsnyckel” från 1942.
5-8 tomater (ca 500 gram) eller omkring 0,5 liter hemkonserverad tomatpuré eller 2-3 msk koncentrerad tomatpuré
1 liten gul lök
5 kokta potatisar (250 gram)
0,75-1,5 liter vatten, grönsaksbuljong eller köttspad
Salt vitpeppar eller paprika strösocker
Redning 1 äggula eller motsvarande mängd äggpulver eller äggersättning
1 dl mjölk

Beredning
Användes färska tomater, skär eller bryt dem i bitar och lägg dem i en kastrull. Ansa och hacka löken. Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg även lök och potatis i kastrullen. Häll på vätskan  och sätt till litet kryddor. Lägg lock på och låt det hela koka sakta tills det är mjukt. Passera blandningen genom fin sikt. Användes tomatpuré tillsättes den efter vispning och soppan spädes ytterligare. Värm soppan och smaka väl av den. Red soppan om så önskas under fortsatt vispning med äggula.
Källa: 150

En liknande potatissoppa med tomater 1916 (31) serveras med rostade vetebrödstärningar.

Makrill och sillsoppa

”Mattradition från Träslöv i Halland” 
6 personer
3 makrillar eller sillar

Beredning
Fisken kokas upp i saltat vatten, hela kryddpepparkorn och lagerbärsblad. Efter 5-6 minuter är fisken färdigkokt och tas upp ur spadet. Potatis skalas och morötter läggs ner i fiskspadet som kokas tills potatisen är mjuk i konsistensen. Slutligen späds spadet med mjölk.
Källa: 12

Sillasoppa

Ur ”Skånsk mat och skånska seder” från 1934.
2 salta sillar
Grönsaker, alla slag
Potatis
Vatten
Krydd- och vitpepparkorn
1 äggula
1 dl grädde

Beredning
Sillarna spekas och rengöras, läggas i vatten och kokas jämte grönsakerna till soppa. Skulle efter första uppkoket soppan smaka för salt, avhälles vattnet, och nytt påhälles. Äggulan och grädden ihälles vid serverandet.
Källa: 194

Sillsoppa

En enklare sillsoppa från ”Fabriksarbeterskans kokbok”, 1917 (125). Bestod av sillspad (av färsk sill) potatis morötter lite vetemjöl och hackad persilja.

Recepten på Sagosoppa är ganska lika. De flesta innehåller förutom sagogryn, vatten och socker någon typ av torkad frukt, vanligtvis russin eller katrinplommon och kanel

Sagosoppa

I ”Läsning för folket, kortfattad handbok i den nyare kokkonsten, närmast avsedd för det borgliga köket” från 1894, finns följande recept:
”I en emaljerad eller malmgryta uppkokas så mycket vatten, som man vill hafva soppa. Häri kokas russin, sviskon eller annan torkad frukt, ett stycke hel kanel samt litet citronskal. Till 5 liter vatten tas 4 dl sköljda sagogryn, vilka vispas så att de ej klimpa sig. Då de äro alldeles klara tillsättes socker efter smak samt litet vin eller någon slags syrlig saft. Istället för sagogryn kan man även taga sagomjöl”.

Sagosoppa

Från ”Fabriksarbeterskans kokbok” från 1917.
10 sviskon
1 dl röda sagogryn
2 liter vatten
1,5 dl socker
1 stor citron (väl urpressad)

Beredning
Sviskonen och sagogrynen sköljas och läggas i kallt vatten. Får koka tills grynen äro klara. Sockret och citronsaften tillsättes och soppan serveras varm eller kall. Vid hökokning läggas sagogrynen i 1,8 l kallt vatten tillsammans med sviskonen, citronen samt sockret. Soppan får koka under omrörning 3 minuter på elden och 1,5 timme i hö. Om soppan är för tjock då den upptagas ur hölådan, spädes den med vatten. (Hökokning var  en låda med hö som användes för efterkokning eftersom det var ont om tid, samt att det sparade energi)
Källa: 125.

Print Friendly, PDF & Email